Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, sól i masło. Wysiekać. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Do dołeczka wybić żółtka, wlać wodę i wsypać posiekaną mięte. Wymieszać nożem, po czym rękoma zagnieść ciasto.
Rozwałkować. Wykleić dno i boki formy na tartę (natłuszczonej masłem). Wstawić do lodówki na 30-40 minut.
Po schłodzeniu nakłuć widelcem i przykryć papierem do pieczenia. Wsypać groch lub fasolę lub specjalne kulki do ślepego pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C.
Śmietanę, borówki, cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny, jajko i mąkę przełożyć do robota i zmiksować na gładko.
Białka z solą ubić na sztywno. Dodać proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć z koktajlem borówkowym. Masę należy przygotować tuż przed wyjęciem ciasta z piekarnika, by nie opadła.
Podpieczone ciasto wyjąć z piecyka, usunąć papier z obciążeniem. Na ciasto wyłożyć masę. Posypać borówkami. Ponownie włożyć do piekarnika – tym razem na 20-30 minut.
Udekorować cukrem pudrem i kwiatami lawendy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Skończyły się wakacje, więc ruszamy z nowym sezonem „Ewa gotuje”....
Intrygujące połączenie soli i słodyczy...
Bez glutenu i bez laktozy - na mleku roślinnym, dla wegan!
Mąkę przesiać na stolnicę, wysiekać z chłodnym masłem. Dodać cukier puder, miąższ z l ...
Żółtka oddzielić od białek. Białka z solą ubić na sztywno, utrwalić cukrem i cukrem waniliowym ...