Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, sól i masło. Wysiekać. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Do dołeczka wybić żółtka, wlać wodę i wsypać posiekaną mięte. Wymieszać nożem, po czym rękoma zagnieść ciasto.
Rozwałkować. Wykleić dno i boki formy na tartę (natłuszczonej masłem). Wstawić do lodówki na 30-40 minut.
Po schłodzeniu nakłuć widelcem i przykryć papierem do pieczenia. Wsypać groch lub fasolę lub specjalne kulki do ślepego pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C.
Śmietanę, borówki, cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny, jajko i mąkę przełożyć do robota i zmiksować na gładko.
Białka z solą ubić na sztywno. Dodać proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć z koktajlem borówkowym. Masę należy przygotować tuż przed wyjęciem ciasta z piekarnika, by nie opadła.
Podpieczone ciasto wyjąć z piecyka, usunąć papier z obciążeniem. Na ciasto wyłożyć masę. Posypać borówkami. Ponownie włożyć do piekarnika – tym razem na 20-30 minut.
Udekorować cukrem pudrem i kwiatami lawendy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Skończyły się wakacje, więc ruszamy z nowym sezonem „Ewa gotuje”....
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodać cukier, żółtka, orzechy, przesianą mą ...
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ...
Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka ( ...
Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić i zostawić na 24 ...