Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę krupczatkę. Dorzucić zimne masło. Wysiekać. Dodać cukier i cukier waniliowy. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajko, dodać żółtka i śmietanę (jeśli jaja są duże trzeba dać 2 łyżki). Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Zrobić wałek, podzielić na dwie nierówne części (2/3 i 1/3).
Większą część rozwałkować i wyłożyć nią spód oraz boki formy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, średnica 28 cm). Wstawić na minimum 30 minut do lodówki – wraz z resztą ciasta.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na grubą kostkę. Przełożyć do miski. Oprószyć cynamonem. Wymieszać. Nałożyć na schłodzone ciasto. Na owoce zetrzeć lub pokruszyć mniejszą część ciasta.
Wstawić na 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 190 st. C. Po tym czasie przykryć folią aluminiową i piec przez kolejne 30 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa zaprasza na potrawy inspirowane kuchnią hiszpańską....
Przykład na to, jak wykorzystać domowe przetwory...
Gdy w domu nie mamy jeszcze robota...
Brzoskwinie wrzucić na moment do wrzątku, następnie schłodzić pod zimną wodą i pozbaw ...
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę...