
Białka oddzielić od żółtek. Ogrzane do temperatury pokojowej masło utrzeć z połową cukru. Stopniowo dodać po jednym żółtku, cały czas ucierając, aż powstanie puszysty krem. Białka z pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę.
Delikatnie mieszając dodać krem z żółtek, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, owoce i skórkę pomarańczową. Kiedy powstanie jednolita masa, przełożyć do formy (natłuszczonej masłem i posypanej mąką).
Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa Wachowicz przyrządzi sztukę mięsa… inaczej....
Daktyle i figi drobno pokroić. Dodać rodzynki i zalać alkoholem...
Masło utrzeć, dodać słodzik, jajko, skórkę pomarańczową oraz kakao. Mąkę wymieszać z ...
Z kremem na bazie mascarpone;-)
W gorącej kąpieli wodnej roztopić 150 g czekolady. Odstawić do wystudzenia...