W kolejnym odcinku Ewa zaprasza na potrawy inspirowane kuchnią hiszpańską. A dokładniej hiszpańskimi oliwkami. Zacznie od szybkich przystawek, czy jak kto woli starterów.\r\nZ kolei danie główne to polędwiczka wieprzowa z serem kozim, suszonymi pomidorami i oliwkami, podana z kaszą, buraczkami i sałatką z pomarańczy. Innymi słowy zobaczymy ciekawe połączeniem hiszpańskich smaków z polskimi składnikami. Autorem przepisu jest Michał Bystroń, znany już widzom Polsatu z programu Hell’s Kitchen, który tym razem gotował będzie specjalnie dla Ewy.\r\nNa deser kruche ciasto z jabłkami.\r\n
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie, długie paski...
Oliwki wsypać do miseczki...
Oliwki przełożyć do miseczki, dodać cebulę pokrojoną w piórka...
Polędwiczkę zamarynować w białym winie z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, tymianku, rozmaryny oraz pozostałych przypraw...
Ziarna jałowca przełożyć do moździerza. Dorzucić sól...
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę krupczatkę...