Żurawiny namoczyć w rumie (alkohol można zastąpić ciepłą wodą). Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Gdy zrobi się biały kogel-mogel, dodać twaróg sernikowy (najlepszy jest gotowy, z kubełka). Dokładnie wymieszać, po czym dodać budyń waniliowy i kaszę mannę.
Gdy wszystkie składniki się połączą, dorzucić skórkę pomarańczową. Żurawinę odsączyć na siteczku, dodać łyżkę mąki i wymieszać (ten zabieg jest po to, by żurawina nie opadła na dno sernika). Dodać do masy serowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie połączyć - dużą drewnianą łyżką - z masą serową.
Tortownicę (26 lub 28 cm średnicy) posmarować masłem, dno wyłożyć pergaminem, boki wysypać bułką tartą. Do formy przelać masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 70 minut. W tym czasie sernik powinien się ładnie zrumienić.
Po upieczeniu zostawić go jeszcze w piekarniku na ok. godzinę.
Następnie przełożyć na paterę i obsypać boki cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
"Rodzina na wsi, fajna rzecz. Zwłaszcza, jeśli mieszkamy w mieście, a święta...
Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni...
Ciepłe masło zmiksować z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodać ubite ...
Bez mascarpone i Amaretto, za to z wiejską śmietaną i żubrówką...
Na Wielkanoc obowiązkowa!