Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Keks makowy

Opis przygotowania

Masło roztopić. Odstawić, by przestygło. Jajka wybić do miski, wsypać cukier i ubić. Gdy zbielej±, dodać m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia. Wsypać mak i zmiksować na niedużych obrotach. Dolać przestudzone masło, cały czas ucieraj±c.

Bakalie posiekać i wymieszać z m±k± ziemniaczan±. Wsypać do ciasta. Uperfumować aromatem rumowym. Wymieszać szpatułk± i przełożyć do keksówki (natłuszczonej masłem i wysypanej bułk± tart±).

Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy keks w ¶rodku jest suchy.

Po wystudzeniu polać czekolad± (wystarczy roztopić j± w k±pieli wodnej, dodaj±c łyżkę masła). Udekorować kandyzowan± skórk± pomarańczow±.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 447
Ewa gotuje - odc. nr 447

Tym razem gotowanie zacznie od kremu z pieczonego czosnku. Nie od dzi¶...

 

Podobne przepisy

Orzechowe półksiężyce

M±kę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Wysiekać z zimnym ...

Sernik jogurtowy na zimno

Żelatynę rozpu¶cić we wrz±tku. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Dodać mi±ższ z laski wanilii...

Drożdżówka z konfitur± malinow±

Na wyprawę nie tylko jagodzianki...

Ciasto czekoladowe z fasoli

Bez grama m±ki...

Wróć do listy przepisów