Miękkie masło utrzeć w misce. Wsypać połowę cukru i zmiksować. Po jednym dodać żółtka cały czas mieszając.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia – do drugiej miski. Wlać olej i 2 łyżki mleka. Zmiksować.
Orzechy posiekać, morele pokroić w kostkę. Wrzucić do ciasta. Dodać żurawinę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić pozostałym cukrem – wsypać porcjami i zmiksować. Dodać do ciasta i wymieszać robotem – na niskich obrotach. Uperfumować skórką otartą z pomarańczy.
Podzielić na 2 nierówne części. Do mniejszej dodać kakao i mleko. Zmiksować.
Nałożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Najpierw połowę ciasta jasnego, później ciemne i resztę jasnego.
Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.
Czekoladę roztopić w kapieli wodnej. Wlać śmietankę i wymieszać. Polać wystudzony placek. Udekorować karmelizowaną cytryną.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Niecały tydzień przed Bożym Narodzeniem Ewa przygotuje potrawy wigilijne....
Przesianą mąkę z cukrem pudrem i masłem posiekać nożem. Dodać żółtka lekko rozbite wi ...
Ciasto o niesamowitym miodowym smaku i... dyniowym kolorze!
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną uprzednio z kakao ...