
Miękkie masło przełożyć do miski i utrzeć. Dosypać cukier puder i ucierać dalej. Dodać żółtka i zmiksować. Wsypać proszek do pieczenia i stopniowo dodać mąkę – cały czas mieszając robotem. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagnieść. Podzielić na 4 równe części. Rozwałkować, przełożyć do tortownicy (średnica 25-26 cm), wyrównać wałeczkiem i na 15-20 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Białka posolić i ubić na sztywno. Utrwalić cukrem pudrem. Stopniowo dodać powidła, nie przerywając przy tym ubijania.
Masę podzielić na 4 części i przełożyć upieczone i wystudzone placki. Ostatnią porcję rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Dodatkowo boki oblepić prażonymi płatkami migdałów. Górę udekorować posiekaną czekoladą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym roku tak się poukładało, że program „Ewa gotuje” emitowany...
Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać ...
Nikt nie odgadnie składu...
Wyspiarska wersja krakowskiego piszingera...
Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą...