W garnku rozgrzać masło i przesmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli dodać posiekany czosnek. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Po chwili zalać ciepłym wywarem, przykryć i gotować do miękkości.
Zupę zmiksować. Dodać ser żółty starty na małych oczkach. Wymieszać. Gdy ser się rozpuści zabielić zahartowaną śmietaną. Zagotować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze raz zmiksować.
Podawać z grzankami (pieczywo natrzeć czosnkiem i posypać startym serem). Na talerzu udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Korzystając z pięknej, choć jesiennej, aury Ewa wybierze się na krótką...
Mąkę razową wystarczy wsypać do słoja i zaparzyć gorąca wodą...
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę...
Zupa na czerwonym winie i czerwonej cebuli...
Buraki owinąć folią (każde warzywo oddzielnie) i wstawić do piekarnika...