Mięso porządnie natrzeć solą i na 24 godziny wstawić do lodówki. Po tym czasie osuszyć ręcznikami papierowymi i przełożyć do gęsiarki – skórą do dołu. Dorzucić warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, przekrojoną na pół główkę czosnku oraz plastry pomarańczy (ze skórką), suszone owoce i świeże jabłko. Przyprawić liśćmi laurowymi, tymiankiem i rozmarynem. Zalać płynnym smalcem. Postawić na kuchence i na wolnym ogniu gotować przez 3 godziny (można też przykryć i wstawić na 3-4 godziny do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C).
Podawać z purée ziemniaczano-selerowym i buraczkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym roku tak się poukładało, że program „Ewa gotuje” emitowany...
Wykwintnie, choć jednogarnkowo;-)
Ugotować bulion. Mięso wyjąć, pokroić na plastry i z obu stron dokładnie posmarować m ...
Mięso natrzeć solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić świeżo zmielonym ...
W małej miseczce połączyć ze sobą roztopione masło, sok z cytryny i świeżo zmielony p ...