Jajka zmiksować z cukrem. Umieścić w kąpieli wodnej i miksować jeszcze przez 3-4 minuty, aż masa zwiększy swoją objętość. Zdjąć z ognia. Porcjami dodać kisiel, następnie proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
Przelać do tortownicy natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą (średnica formy 25 cm). Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C.
Zagotować 500 ml mleka. W 250 ml mleka zimnego rozprowadzić kaszę i dodać do mleka gorącego. Gotować dalej, aż masa zgęstnieje. Na samym końcu do gorącej masy dodać cukier. Schłodzić w zimnej wodzie.
Masło utrzeć. Gdy zbieleje, dodać wystudzoną kaszę. Wsypać kakao i zmiksować na jednolitą masę. Podzielić na 3 części.
Ciasto przekroić - tak, by powstały 3 okrągłe placki. Przełożyć masą. Wierzch i boki również pokryć masą.
Masę marcepanową rozwałkować i wyciąć z niej krążek wielkości tortu (jako formy najlepiej użyć spodu tortownicy). Nałożyć na ciasto. Z resztek wyciąć dekoracyjne listki i ułożyć na środku tortu.
Na brzegu przykleić migdały - za pomocą roztopionej białej czekolady. Boki ciasta udekorować posiekanymi migdałami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem odcinek „komunijny” – maj jest w Polsce miesiącem...
Z kardamonem!
Kakao, wodę, cukier i masło zagotować i wystudzić. Dodać mąkę przesianą z proszkiem d ...
Na kremie z mascarpone...
Na stolnicę przesiać mąkę tortową, dosypać krupczatkę...