
Mleko przelać do rondelka i podgrzać, ale nie gotować. Wkruszyć drożdże. Posłodzić szczyptą cukru. Doprawić mielonym kardamonem. Dodać masło.
Mąkę przesiać do miski. Dosypać cukier. Zrobić dołeczek i przelać do niego gorące mleko. Dodać żółtko (białko odłożyć). Posolić i wymieszać. Gdy zrobią się kluchy wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 40-45 minut.
Po tym czasie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 40 cm. Posmarować roztopionym masłem. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać ciasto. Ciasno zwinąć rulon i wyciąć trapezy. Ułożyć na blasze. Środek każdego ciasteczka delikatnie docisnąć palcem. Posmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Następnie podnieść temperaturę do 200 st. i piec na złoty kolor (przez 15-20 minut).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek „Ewa gotuje” rozpocznie się od śniadaniowego...
Latynoski chrust z ciasta ptysiowego!
Andruty przełożyć gotowym kremem czekoladowo-orzechowym. Wcześniej wstawić słoik do m ...
Mąkę i masło wysiekać nożem. Dolać śmietanę, wyrobić, włożyć do lodówki na 2 godziny. ...
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...