Szklankę mleka wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia. W reszcie rozpuścić budyń. Posłodzić ksylitolem. Dodać do gorącego mleka i ugotować. Dorzucić połamaną czekoladę. Wymieszać. Gdy czekolada się roztopi, odstawić do wystudzenia.
Do śmietany dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wkruszyć drożdże. Wymieszać i zostawić na chwilę.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wlać śmietanę z drożdżami i cukrem. Zagarnąć nożem. Gdy powstaną kluchy, wyrobić ciasto.
Podzielić na cztery równe części i każdą z nich rozwałkować na okrągły placek. Krążki podzielić na osiem równych wycinków.
Na każdy trójkąt nałożyć trochę przestudzonego budyniu i truskawkę (jeśli owoce są duże można przeciąć je wzdłuż na pół). Zwinąć rożki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 30 minut, aż rogaliki będą rumiane.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
To już ostatni, premierowy odcinek „Ewa gotuje“ przed wakacjami....
Znakomita jako smarowidło i do... sernika!
Crumble z płatkami!
Nadzienie narodowe - białe i czerwone!
Z domową pastą z pistacji;-)