Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wyrobić rękami. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, wyrobić i wraz z drugą porcją odstawić do lodówki lub zamrażalnika (ciasta powinny chłodzić się tak długo, aż stwardnieją i będą się dobrze ucierać).
Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy o rozmiarach 21x33 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Posmarować powidłami. Na powidła dać uprażone i przesiekane orzechy włoskie.
Na orzechy zetrzeć ciasto z kakao (na tarce o dużych oczkach). Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Nałożyć na ciasto. Na pianę zetrzeć drugą porcję chłodnego ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 50 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego programu Ewa Wachowicz przygotuje dorsza na...
Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z pr ...
Deser na zimno...
I pestkami dyni...
Z szampanem!