/ Przepisy / Placek tarty

Opis przygotowania

Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wyrobić rękami. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, wyrobić i wraz z drugą porcją odstawić do lodówki lub zamrażalnika (ciasta powinny chłodzić się tak długo, aż stwardnieją i będą się dobrze ucierać).

Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy o rozmiarach 21x33 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Posmarować powidłami. Na powidła dać uprażone i przesiekane orzechy włoskie.

Na orzechy zetrzeć ciasto z kakao (na tarce o dużych oczkach). Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Nałożyć na ciasto. Na pianę zetrzeć drugą porcję chłodnego ciasta.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 50 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 49
Ewa gotuje - odc. nr 49

W kolejnym odcinku swojego programu Ewa Wachowicz przygotuje dorsza na...

 

Podobne przepisy

Szyszki

Krówki i masło roztopić, dodać kakao i miód. Po lekkim ostudzeniu wsypać ryż i formow ...

Szarlotka bez jajek

Jabłka umyć i osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach, lekko ...

Gruszki w białym winie

Do garnka wsypać cukier, dodać sok z cytryny i wyciśnięte połówki, przeciętą wzdłuż n ...

Tort makowy z brzoskwiniami

Z kremem waniliowym!

Wróć do listy przepisów