Orzeszki wrzucić do robota. Dodać pokruszone herbatniki i zmiksować. Przesypać do roztopionego masła i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i dobrze ubić. Schłodzić w lodówce.
W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę. Ser zmiksować z jajkami, śmietanką i skórką otartą z cytryny, sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płynną czekoladę i serek mascarpone. Zmiksować.
Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec jeszcze przez 15 minut.
Sernik wystudzić. Wierzch posmarować masą kajmakową i ozdobić kandyzowaną skórką cytrynową, prażonymi migdałami i lukrem.
Masę kajmakową można przygotować w domu. Puszkę mleka trzeba gotować we wrzątku przez 2-3 godziny. Po tym czasie wystarczy wystudzić i otworzyć.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W Wielką Sobotę Ewa pokaże, jak przygotować drzewko wielkanocne –...
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem. D ...
Znakomita jako smarowidło i do... sernika!
Suszone owoce zalać zimną wodą (najlepiej dzień wcześniej). Przyprawić goździkami i c ...
Orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, dodać suche s ...