/ Przepisy / Krupnik z guglami

Opis przygotowania

Kości przełożyć do garnka. Dodać obrane warzywa. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wodą (1 ½ l), posolić, przykryć i ugotować.

Osobno ugotować „na gęsto” kaszę z masłem (można wykorzystać pęczak z wczoraj). Przełożyć do wywaru. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać z ugotowaną marchewką i guglami. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.

Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć na sitku. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zezłocić na maśle. Dodać do ziemniaków. Wybić jajka. Wsypać mąkę. Przyprawić solą i wyrobić.

Używając dwóch łyżeczek zrobić małe kluseczki i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i przelać zimną wodą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 417
Ewa gotuje - odc. nr 417

W kolejnym odcinku Ewa ugotuje krupnik wedle tradycyjnej receptury z Podlasia....

 

Podobne przepisy

Wodzionka

Zupa na gwoździu...

Lohikeitto, czyli fińska zupa rybna

Z łososiem i pstrągiem zawojskim!

Sopa de ajo

Hiszpańska zupa z czosnku, chorizo i suszonej papryki;-)

Zupa kalafiorowa z mascarpone

Najlepsza jest z młodych warzyw!

Wróć do listy przepisów