Wodę wlać do garnka. Wrzucić masło. Posolić i zagotować (masło powinno się roztopić). Wsypać mąkę. Wymieszać drewnianą łyżką (temp. ciasta nie powinna przekroczyć 70 st. C). Przełożyć do miski i na chwilę odstawić.
Do przestudzonego ciasta wybić po jednym jajku. Zmiksować.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (średnica ok. 2 cm). Ciasto porcjami wycisnąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec przez 10 minut w temp. 200 st. C. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez 15-20 minut. Wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Śmietanę rozlać do 2 misek. Lekko podbić. Do jednej dodać śmietan-fix niebieski, do drugiej różowy. Posłodzić cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dokładnie zmiksować.
Kremami przełożyć eklerki. Udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W sobotę przed Niedzielą Palmową warto pomyśleć o potrawach, które urozmaicą...
Latynoski chrust z ciasta ptysiowego!
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, sól i masło. Wysiekać...
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wymieszać. Cia ...
Włoska klasyka!