Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, wysiekać. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do dołka wybić jajko, dodać cukier puder. Wymieszać nożem i jak zaczną robić się kluchy, zagnieść kruche ciasto. Uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce do wypoczęcia.
Zimne ciasto podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Część większą rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Ponieważ ciasto podczas wałkowania mocno się rwie, najlepiej odpiąć brzeg formy, spód przyłożyć do ciasta, wyciąć krążek, odwrócić na drugą stronę i zapiąć rant. Resztkami wylepić brzegi tortownicy. Dociskając palcem połączyć z ciastem na spodzie formy.
Na ciasto położyć obrane i pokrojone w ćwiartki gruszki i połamaną na kostki czekoladę. Całość przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ponakłuwać widelcem i piec w temp. 180 st. C przez 45 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek inspirowany kuchnią włoską, będzie krem z cukinii, faszerowane...
Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Masę herbatnikową nałożyć do ...
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem ...
Biszkopt z migdałami i masą budyniową;-)
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Uperfumować cukrem waniliowym...