Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i zimne masło. Wysiekać. Gdy ciasto zacznie przypominać kruszonkę, zrobić dołek i wybić jajka. Zarobić. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, podsypać mąką. Następnie podzielić na trzy równe części i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Formę do pieczenia posmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość klasycznej prostokątnej formy (24x38 cm; dobrze sprawdza się blacha z trzema rantami - łatwiej wyciągnąć ciasto po upieczeniu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C na złoty kolor (20-25 minut). W piekarniku z termoobiegiem można piec dwa placki naraz.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce - wprost do dużego rondla. Gdy tylko się rozpieką i puszczą sok, zestawić garnek z ognia i wsypać galaretkę. Mieszać, aż rozpuści się w jabłkach.
Upieczone placki przełożyć gorącą masą jabłkową. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Ciasto trzeba wynieść do chłodu na co najmniej 4 godziny, by nawilgło. Najlepsze jest na drugi dzień.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kuchnia polska też może być dietetyczna – przekonuje Ewa Wachowicz,...
Ciasto lekko rozwałkować, podsypując uprzednio mąką...
Bez maszynki i bez mieszania podczas mrożenia!
Z owocami!
Jajka wybić do miski, utrzeć z cukrem i miodem...