Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Kruche ciasto jabłkami przekładane

Opis przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i zimne masło. Wysiekać. Gdy ciasto zacznie przypominać kruszonkę, zrobić dołek i wybić jajka. Zarobić. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, podsypać mąką. Następnie podzielić na trzy równe części i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

Formę do pieczenia posmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość klasycznej prostokątnej formy (24x38 cm; dobrze sprawdza się blacha z trzema rantami - łatwiej wyciągnąć ciasto po upieczeniu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C na złoty kolor (20-25 minut). W piekarniku z termoobiegiem można piec dwa placki naraz.

Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce - wprost do dużego rondla. Gdy tylko się rozpieką i puszczą sok, zestawić garnek z ognia i wsypać galaretkę. Mieszać, aż rozpuści się w jabłkach.

Upieczone placki przełożyć gorącą masą jabłkową. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Ciasto trzeba wynieść do chłodu na co najmniej 4 godziny, by nawilgło. Najlepsze jest na drugi dzień.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 77
Ewa gotuje - odc. nr 77

Kuchnia polska też może być dietetyczna – przekonuje Ewa Wachowicz,...

 

Podobne przepisy

Ciasto migdałowe

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Tort kryształki

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem ...

Szarlotka na złotej renecie

Po prostu pyszny jabłecznik! W barwach narodowych;-)

Ciasto z suszonymi śliwkami

Na kruchym spodzie...

Wróć do listy przepisów