Mięso delikatnie rozklepać dłoni±. Przyprawić z obu stron sol± i pieprzem. Obtoczyć w m±ce (nadmiar strzepać). Usmażyć na oleju, na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Gdy mięso stanie się rumiane, przewrócić na drug± stronę i dodać łyżkę masła. Po chwili wstawić do piekarnika na ok. 12 minut. Odstawić, by mięso odpoczęło.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulkę. Podsmażyć. Dodać pieczarki. Gdy pieczarki zaczn± się rumienić, podlać bulionem. Dorzucić ziemniaki ugotowane w mundurkach. Dodać kilka łyżek masła. Wymieszać. Na samym końcu wlać trochę sosu spod upieczonego mięsa. Dorzucić posiekany szczypior.
Boczniaki pokroić w paski. Oprószyć m±k±. Usmażyć w głębokim tłuszczu. Ods±czyć na ręczniku papierowym. Przyprawić sol± i pieprzem.
Wołowinę pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na talerzu. Dodać pieczarki z cebul± i ziemniakami. Nałożyć łyżkę masła ziołowego. Udekorować boczniakami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprasza na odcinek… warszawski! Na pierwsze danie...
Młodziutka wołowinka!
Grecka klasyka na polskim stole;-)
Z dresingiem szałwiowym!
Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić...