Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić. Rybę i szczypiorek drobno posiekać. Przełożyć do miski. Dodać przeciśnięte przez praskę kartofle oraz jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać – tak, aby uzyskać jednolitą masę. Uformować małe kotleciki (w trakcie lepienia warto zwilżać dłonie wodą). Obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na oleju – na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać na roszponce, z dipem w oddzielnym naczyniu. Składniki sosu wystarczy wymieszać i rozcieńczyć ciepłą wodą. Jeśli nie uda się dostać pikantnej papryczki chipotle, można zastąpić ją kawałkiem papryczki chili.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Nowy sezon programu rozpocznie się bardzo tradycyjnie, bowiem Ewa ugotuje...
Mięso pokroić w paski. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju...
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i gotować do uzyskania gładkiego so ...
Umyty i osuszony schab oprószyć solą i pieprzem, natrzeć majerankiem i skropić sokiem z cytryny...
Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem...