Pieprz i ziele angielskie rozgnieść w moździerzu. Żeberka natrzeć solą i pieprzem, utłuczonym z zielem angielskim. Odstawić do zamarynowania na minimum 6 godzin.
W rondlu zalać obrane i pokrojone warzywa i liść laurowy – wodą z cukrem i octem.
Herbatę zawinąć w gazę i włożyć do wywaru. Całość gotować do odparowania 60% objętości płynu.
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, przecinając mięso równo między żebrami. Przełożyć do brytfanki i zalać marynatą, skrapiając jednocześnie olejem sezamowym.
Brytfankę wstawić do zamykanego, średnio nagrzanego grilla i piec do momentu, aż kości dadzą się poruszyć. Jeśli nie mamy zamykanego grilla, żeberka z marynatą możemy przełożyć do rękawa do pieczenia, a następnie upiec w piekarniku (ok. 1 ½ godz., temp. 150 st. C).
Po upieczeniu żeberka wyjąć z marynaty. Marynatę przecedzić. Jeśli pozostały płyn nie ma konsystencji sosu, zredukować na wolnym ogniu. Żeberka ułożyć na średnio rozgrzanym ruszcie i opiec, obracając i smarując odparowaną marynatą.
Podawać z sałatą, dodatkowo polać sosem z marynaty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ostatni przed wakacjami odcinek „Ewa gotuje” upłynie pod znakiem...
Kaszankę rozgnieść widelcem, przyprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez pra ...
Sałatę porwać na talerz (oprócz rzymskiej). Dodać przekrojone na pół pomidorki koktaj ...
Cielęcinę podzielić na zgrabne kotleciki (ważne, by przy każdym był kawałek kości, bo ...
Ziemniaki obrać i pokroić w 2-3 cm talarki. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić ...