/ Przepisy / Pierogi z kaszą gryczaną

Opis przygotowania

Na patelni podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. W misce rozdrobnić pałką biały ser, dodać zezłoconą cebulę. Wymieszać, po czym dorzucić ugotowaną kaszę. W małej miseczce roztrzepać widelcem jajko i dodać do farszu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojoną miętę.


Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarnąć mąkę do środka (czyli zaparzyć ciasto - dzięki temu zrobi się miękkie i będzie się dobrze kleiło). Gdy na stolnicy powstaną „kluski", znowu zrobić dołeczek i wybić weń jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na grubość 3-4 mm.

Szklanką wykrawać krążki, nałożyć farsz i lepić zgrabne pierożki. Gotować w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze przez minutę trzymać je na gazie, a potem zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sicie. Podawać z kwaśną śmietaną lub z cebulką podsmażoną na maśle.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 112
Ewa gotuje - odc. nr 112

”Pierogi z kaszą gryczaną i ciasteczka-piwoszki” Odkrywamy...

 

Podobne przepisy

Klops z papryką

Świetny na ciepło oraz jako wędlina...

Tagliatelle z sosem serowym

Najlepiej wychodzi z tego, co akurat znajdziemy w lodówce...

Karczek z rusztu w musztardowej marynacie

Karkówka w sam raz na majówkę!

Pstrąg z salsą śliwkową

Z delikatnym purée;-)

Wróć do listy przepisów