Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Pierniki świąteczne

Opis przygotowania

Do rondla z wodą wsypać cukier, kakao i przyprawę do piernika, dodać masło i miód (dla wielbicieli ostrego smaku najlepszy będzie gryczany, ale można dać inny). Wszystko gotować, aż się rozpuści. Ostudzić. Dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ostudzonej masy (na krupczatce piernik wychodzi bardziej puszysty, można dać mąkę pszenną lub pół na pół). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą - robotem, na najniższych obrotach.

Na samym końcu wrzucić orzechy - mogą być pokrojone orzechy włoskie, laskowe można dodać w całości. Wcześniej należy uprażyć je w piekarniku (10 minut, 200 st. C), następnie pozbawić skórki - wystarczy rozłożyć orzechy na ściereczce, przykryć i energicznie pocierać.

Masę przelać do foremek (składniki podane w przepisie pozwolą na napełnienie 2 keksówek - uwaga: foremki trzeba wysmarować masłem i wysypać mąką) i piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.

Po upieczeniu dekorować wedle uznania (lukrem, lukrem zabarwionym sokiem malinowym, roztopioną czekoladą, ozdobami do ciast).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 147
Ewa gotuje - odc. nr 147

Z okazji świąt Bożego Narodzenia Ewa zaproponuje innowacyjną wersję karpia...

 

Podobne przepisy

Keks

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, sól i skórkę z cytryny. Mąkę ...

Pierniczki

Masło roztopić, wsypać cukier. Gdy się rozpuści, dodać miód. Zdjąć z ognia, dać przyp ...

Koszyczki

Ma stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i wysiekać. Zrobić dołeczek, dodać żółtka i śm ...

Sernik czekoladowy na herbatnikach

Dużo czekolady i kajmaku...

Wróć do listy przepisów