Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta z kapustą kiszoną

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, posolić. Wbić jajko. Zagarnąć palcami do środka, rozcierając mąkę z masłem. Szybko połączyć składniki w kulę, włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Formę na tartę o średnicy 24 cm dokładnie posmarować masłem.

Odkroić ⅓ schłodzonego ciasta i włożyć je z powrotem do lodówki. Resztę rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy - na placek o średnicy większej niż średnica formy. Zawinąć na wałek, przenieść do blaszki, wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować. Przykryć papierem do pieczenia. Obciążyć i piec przez 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i piec przez kolejny kwadrans.

W garnku rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić posiekany czosnek. Dodać odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną. Podlać winem. Przyprawić kminkiem. Gotować przez 15-20 minut. Dorzucić żurawinę.

Grzyby pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać do garnka z kapustą. Podgrzewać przez chwilę. Zdjąć z ognia i dorzucić posiekaną zieleninę. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Wyrównać.

Resztę schłodzonego ciasta rozwałkować, pokroić w paski i zrobić z nich kratkę na kapuście z grzybami. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Udekorować igiełkami rozmarynu.

Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem ozdobić świeżym rozmarynem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 550
Ewa gotuje - odc. nr 550

W tym odcinku Ewa Wachowicz postanowiła odwiedzić Jurę Krakowsko-Częstochowską,...

 

Podobne przepisy

Placki z cebuli

Znakomicie smakują z kwaśną śmietaną lub z... kiełbasą z pstrąga!

Wieprzowina z kapustą w cieście francuskim

Liście kapusty wrzucić do osolonego wrzątku. Parzyć przez ok. 3 minuty...

Wróć do listy przepisów