/ Przepisy / Kurczak z oliwkami

Opis przygotowania

Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Cytryny również umyć, sparzyć wrzątkiem. Z jednej zetrzeć skórkę na drobnej tarce, następnie wycisnąć sok. Drugą pokroić w plastry. Czosnek podzielić na ząbki, ale nie obierać z łupin.

Pieprz roztłuc w moździerzu. Dodać igiełki rozmarynu i sól. Wymieszać. Dodać skórkę z cytryny oraz sok. Dolać miód i oliwę. Wymieszać.

Kurczaka natrzeć marynatą - w środku i na zewnątrz. Do środka włożyć kilka ząbków czosnku w łupinie. Wrzucić kilka czarnych oliwek. Skrzydełka i nóżki związać lub skrępować specjalnymi drucikami z silikonu. Wstawić do lodówki na mniej więcej godzinę.

Następnie przełożyć zamarynowanego kurczaka do foremki żaroodpornej. Obłożyć plastrami cytryny, dookoła poukładać kilka ząbków czosnku w łupinie oraz oliwki. Podlać winem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 1  1/2  godziny. W trakcie pieczenia polewać sosem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 180
Ewa gotuje - odc. nr 180

W tym odcinku Ewa zaprasza na kurczaka z hiszpańskimi oliwkami oraz flan...

 

Podobne przepisy

Boczek w piwie

Wieprzowina w sosie na bazie złocistego trunku;-)

Ryba w jogurcie

Filety z obu stron posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić. Pr ...

Naleśnikowy twist z jarzyną

Mocno zakręcona zapiekanka...

Szaszłyki z łososia i ananasa

Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać...

Wróć do listy przepisów