W tym odcinku Ewa Wachowicz postanowiła odwiedzić Jurę Krakowsko-Częstochowską, gdzie nie tylko aktywnie spędzi czas, ale także poszuka kulinarnych inspiracji. W programie odwiedzi Pustynię Błędowska, ruiny średniowiecznego zamku w Rabsztynie koło Olkusza oraz skałki podkrakowskie w Dolinie Będkowskiej, gdzie będzie się wspinać. Natomiast w kuchni przygotuje awanturkę, czyli pastę serowo-rybną (z dodatkiem wędzonego pstrąga z Ojcowa). Pierwotnie to smarowidło do chleba robione było z sera białego i sardynek z puszki. Aktualnie jest wiele wersji - chociażby z wędzoną makrelą czy karpiem. Natomiast co do samej nazwy jest kilka wersji. Jedna z nich odnosi się do intensywnego, charakterystycznego smaku ryb, który w porównaniu z neutralnym twarożkiem „awanturuje się” na podniebieniu. Natomiast złośliwi twierdzą, że chodzi raczej o „awanturę” w żołądku wywołaną przez tę potrawę. Kolejną potrawą będzie żurek na wędzonce, do którego Ewa dorzuci leśne grzyby. Na danie główne zrobi francuską tartę, ale w wersji na słono - nadziana kapustą kiszoną i kurkami. Wreszcie na deser zaproponuje regionalne ciasto o nazwie marchwiak - z dodatkiem startej marchewki. W programie Ewa ugości Iwonę Gibas, członka Zarządu Województwa Małopolskiego.
Nikt się nie kłóci, bo to pasta serowa z wędzoną rybą;-)
Na wędzonce!
A do tego kurki...
Tradycyjny deser z Jury...