Mięso zamarynować w soli, pieprzu, cebuli pokrojonej w piórka, zielu angielskim i liściach laurowych (w lodówce wystarczy 30 minut).
Masło roztopić w dużym rondlu i obsmażyć na nim królika. Dorzucić marchewki pokrojone w talarki. Po chwili zalać wodą (1-2 szklanki). Przykryć i dusić do miękkości.
Zabielić śmietanką. Zredukować. Zakwasić sokiem z cytryny. Wrzucić posiekany koperek.
Podawać z pieczywem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Na kolejne gotowanie Ewa zaprosi pod Babią Górę. Obiad zrobi bardzo tradycyjny,...
Ziemniaki obrać i pokroić w 2-3 cm talarki. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić ...
Czosnek rozgnieść w moździerzu i rozetrzeć z solą. Dodać słodką paprykę...
Z kurczakiem, boczniakami i szpinakiem...
Z krakowską suchą;-)