Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Polędwica w sianku

Opis przygotowania

Polędwicę przyprawić pieprzem młotkowanym (jeżeli nie uda się go kupić, można samemu zrobić taki pieprz, rozgniatając ziarenka w moździerzu). Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju, np. ryżowym.

Do naczynia do gotowania na parze wlać bulion wołowy. Siano przepłukać pod bieżącą wodą, ułożyć w koszyku, umieścić w naczyniu. Na sianie ułożyć obsmażoną polędwicę, posypać kwiatami rumianku, otulić sianem. Przykryć i gotować przez mniej więcej 30 minut w temp. 80 st. C.

Ocet balsamiczny wymieszać z musztardą, solą, pieprzem, bulionem i oliwą. Dodać grubo pokrojone oliwki i pomidorki pokrojone na ćwiartki. Wlać oliwę. Dorzucić posiekaną zieleninę. Wymieszać.

Polędwicę wyjąć i oczyścić z siana. Odstawić na kilka minut, by mięso odpoczęło, lecz nie wyziębło. Podawać na liściach sałaty – z sosem w osobnym naczyniu. Mięso można oprószyć wędzoną solą w płatkach.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 235
Ewa gotuje - odc. nr 235

Boże Narodzenie tuż, tuż… Dlatego przed świętami Ewa przygotuje wigilijnego...

 

Podobne przepisy

Stroganow

Bodaj najbardziej znany rosyjski gulasz!

Lomo saltado

Flagowe danie peruwiańskiej kuchni chińskiej zwanej chifa!

Szaszłyki wołowe

Wołowinę pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Bitki wołowe w sosie grzybowym

Niezwykle delikatna wołowina z miodem pitnym!

Wróć do listy przepisów