Masło roztopić w garnku. Wrzucić pokrojone szalotki. Gdy się zeszklą dodać pokrojony czosnek. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Dorzucić obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. Podlać wywarem jarzynowym. Przykryć i gotować do miękkości.
Zupę zmiksować i przetrzeć przez gęste sito. Posłodzić miodem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę zimnego masła. Wymieszać.
Przelać do miseczek. Na wierzch zetrzeć trochę sera cheddar. Udekorować posiekaną miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Na kolejne gotowanie Ewa zaprosi pod Babią Górę. Obiad zrobi bardzo tradycyjny,...
Z piekarnika!
Ziemniaki i seler pokroić w kostkę, przesmażyć w garnku na maśle...
Z jajem i cytryną;-)
W wersji wegańskiej;-)