
Piekarnik rozgrzać do 220-250 st. C.
W miseczce wymieszać paprykę, imbir, puder z suszonych grzybów i olej z pestek winogron. W drugiej miseczce połączyć powidła i musztardę.
Oczyszczoną polędwiczkę posmarować pierwszą marynatą. Przyprawić solą i pieprzem. Zawinąć w plastry boczku i obsmażyć na mocno rozgrzanym maśle.
Przełożyć do naczynia do zapiekania i posmarować drugą marynatą. Na patelnię wlać trochę wina, dodać zimne masło, wymieszać i przelać do foremki.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 st. C i wstawić polędwiczki. Piec przez 12 minut.
Ziemniaki ugotować. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Przetrzeć przez sito. Dodać zimne masło, gałkę muszkatołową i puder z grzybów. Wymieszać.
Polędwiczki pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu. Podawać z purée.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek autorskiego programu Ewy będzie niezwykły, bo… jubileuszowy!...
Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca...
Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałk ...
Marchew i łodygi selera naciowego pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanej oliwie. ...
Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 s ...