/ Przepisy / Panettone

Opis przygotowania

Drożdże pokruszyć do miski. Zalać ciepłą wodą (200 ml). Posłodzić, wymieszać i dosypać mąkę. Wymieszać, przykryć i w temp. pokojowej zostawić na 12 godzin.

Zrobić drugie ciasto. Do miski dać miękkie masło. Wsypać cukier i zmiksować. Dodać jajko i ponownie utrzeć. Stopniowo dodać żółtka. Zmiksować.

W moździerzu rozetrzeć skórkę otartą z pomarańczy oraz cukier waniliowy. Dodać drożdże rozrobione w wodzie. Wlać do ciasta. Uperfumować skórką z cukrem waniliowym. Wsypać mąkę i wyrobić.

Dodać ciasto, które fermentowało przez 12 godzin. Posypać mąką (1 szklanka) i wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Deskę natłuścić roztopionym masłem. Wyłożyć ciasto i rozciągnąć. Rozsypać odsączone rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Zawinąć i delikatnie wyrobić. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 20 minut.

Po tym czasie napowietrzyć ciasto – podnosząc do góry, przekładają na drugą stronę i odkładając (czynność powtórzyć 3-4 razy, warto przy tym natłuścić dłonie masłem).

Przełożyć do formy – tortownica wyścielona papierem do pieczenia (powinien wystawać drugie tyle ponad formę). Posmarować roztrzepanym jajkiem.

Odstawić do wyrośnięcia. Następnie piec przez 50 minut w temp. 170 st. C. Po upieczeniu wbić u podstawy trzy szpikulce do szaszłyków i powiesić do góry spodem na dwóch słoiczkach.

Gdy ciasto wystygnie przełożyć na paterę.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 500
Ewa gotuje - odc. nr 500

Kolejny odcinek autorskiego programu Ewy będzie niezwykły, bo… jubileuszowy!...

 

Podobne przepisy

Szarlotka w słoiczku

Jabłecznik w szkle;-)

Rożki waniliowe

Mąkę przesiać na stolnicę, wysiekać z chłodnym masłem. Dodać cukier puder, miąższ z l ...

Ciastka francuskie z kremem budyniowym

Ciasto lekko rozwałkować, podsypując uprzednio mąką...

Wróć do listy przepisów