Filety z kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki, lekko rozbić, oprószyć domową mieszanką przypraw, solą i pieprzem. Ułożyć w formie do zapiekania i posmarować niewielką ilością oleju. Naczynie można też wcześniej lekko natłuścić olejem.
Pieczarki i jedną cebulę pokroić, podsmażyć na łyżce masła, przyprawić solą i pieprzem, wyłożyć na filety.
Na pieczarki z cebulą zetrzeć ser żółty - na tarce o grubych oczkach.
Na ser nałożyć warstwę mięsa mielonego, przygotowanego jak na sznycle (do mięsa dodać bułkę namoczoną w mleku - odciśniętą, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulę usmażoną na łyżce masła, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić). Wyrównać, docisnąć.
Śmietanę wymieszać z domową mieszanką przypraw, wyłożyć na mięso. Wyrównać.
Piec przez około 1 godzinę w temp. 180 st. C. Jeśli wypłynie zbyt dużo wody, trzeba ją zlać.
Kroić na zimno i odgrzewać. Wyśmienicie smakuje jako wędlina - na zimno.
Podawać z domowymi buraczkami, np. z chrzanem i papryką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przed nami Wielkanoc! W programie Ewa pokaże jak przyrządzić galaretki...
Klasyczny eintopf, który przypadnie do gustu miłośnikom ostrych potraw.
Z kurczakiem i sosem curry;-)
Z warzywami;-)
Kieszonka plecionka!