Bakłażany pokroić w 1-centymetrowe plastry. Rozłożyć na desce, z obu stron przyprawić sol± i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie zebrać „rosę” (ręcznikiem papierowym). Upiec w piekarniku lub na grillu.
Zrobić sos. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojon± w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodać przeci¶nięty przez praskę czosnek. Dorzucić mięso, wymieszać i podsmażyć. Zalać winem. Odparować. Dodać pomidory. Przyprawić chili, cynamonem, oregano i tymiankiem. Posolić i zredukować.
Przygotować beszamel. Na patelni rozgrzać masło. Wsypać m±kę i podsmażyć na złoty kolor. Zalać zimnym mlekiem. Wymieszać. Przyprawić gałk± muszkatołow± i sol±.
Złożyć potrawę. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plastry bakłażana. Na bakłażana dać połowę sosu pomidorowego. Na sos drug± warstwę bakłażanów. Na warzywa resztę sosu i pozostałe bakłażany. Zalać beszamelem. Posypać startym parmezanem.
Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek inspirowany będzie wspomnieniami z wakacji – Ewa...
Z warzywami i owocami;-)
Robi± wrażenie!
Klasyk z Kresów z farszem rybnym;-)
Mięso pokroić na do¶ć grube plastry. Obsmażyć z obu stron na ma¶le...