/ Przepisy / Awgolemono

Opis przygotowania

Cebulę opalić nad ogniem. W garnku roztopić masło. Wrzucić pokrojone w plastry warzywa. Podsmażyć. Zalać zimna wodą. Dorzucić udka kurczaka i cebulę. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i solą. Przykryć i ugotować.

Wywar przecedzić. Mięso wystudzić i oddzielić od kości.

Jajka wybić do miski i dobrze roztrzepać. Dolać sok z cytryny. Zahartować gorącym wywarem i powoli wlać do rosołu. Podgrzać lecz nie gotować. Doprawić do smaku pieprzem.

Podawać z ugotowanym mięsem i makaronem. Udekorować posiekanym koperkiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 486
Ewa gotuje - odc. nr 486

Kolejny odcinek inspirowany będzie wspomnieniami z wakacji – Ewa...

 

Podobne przepisy

Zupa cebulowa

Przysmak z Lubelszczyzny.

Krupnik na żołądkach

ołądki dokładnie umyć i obrać z błon. Przełożyć do garnka, zalać wodą...

Żurek stryszawski

Klasyka z naszych gór!

Brokułowy krem z migdałami i bryndzą

Brokuły umyć, różyczki odciąć. Łodygi obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Wrzucić d ...

Wróć do listy przepisów