/ Przepisy / Pierś kurczaka z kostką

Opis przygotowania

Zacząć od marynaty. Czosnek przecisnąć do miski i rozetrzeć z solą. Dodać miękkie masło. Wlać sok z cytryny. Przyprawić pieprzem ziołowym i papryką oraz mielonym imbirem. Posłodzić miodem i wymieszać.

Mięso naciąć od strony skóry (w najgrubszych miejscach). Posmarować marynatą – z dwóch stron. Przykryć i na godzinę wstawić do lodówki.

Po tym czasie przełożyć do brytfanki (skórą do góry). Wstawić do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 45 minut.

Przygotować sos. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić i zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodać posiekany czosnek. Po chwili dorzucić pokrojone na kawałki grzyby. Doprawić solą i smażyć przez chwilę. Zalać wywarem i lekko odparować. Zabielić śmietanką. Przyprawić pieprzem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i zdjąć z kuchenki.

Upieczone piersi kurczaka podawać z ryżem i sosem grzybowym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 493
Ewa gotuje - odc. nr 493

Polska złota jesień to sezon nie tylko na grzyby, lecz również na dynie....

 

Podobne przepisy

Filet z kurczaka w boczku

Wyjątkowo soczysty!

Kotlet Pożarskiego

Ze strażą nie ma nic wspólnego, przepis wywodzi się bowiem z kuchni rosyjskiej...

Kurczak Gong Bao

Mięso pokroić w paski. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju...

Udka kurczaka z dymu

Wędzonka na biwak!

Wróć do listy przepisów