Pierś gęsią natrzeć tymiankiem i majerankiem – z każdej strony. Włożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać winem i kompotem. Przykryć i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Od czasu do czasu mięso odwrócić.
Po tym czasie gęsinę wyjąć z marynaty, osuszyć i przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie umieścić w naczyniu z płynem i pod przykryciem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220-230 st. C. Piec pod przykryciem przez 45 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez ok. 2 godziny.
Podawać z ryżem i kisielem winogronowym.
Na patelnię wlać oliwę. Wrzucić pokrojona w kostkę cebulę. Po chwili dodać posiekany czosnek. Wsypać ryż, wymieszać i podsmażyć. Zalać wywarem jarzynowym. Przyprawić szafranem i ugotować na wolnym ogniu. Dorzucić rodzynki. Wymieszać, przykryć i odstawić.
Winogrona wycisnąć ze skórki. Przełożyć do garnka. Podlać wodą, posłodzić cukrem trzcinowym. Zagotować.
Mąkę ziemniaczaną zalać odrobiną wody. Rozrobić i wlać do owoców. Doprowadzić do wrzenia.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa pokaże jak przyrządzić znakomity krem z pieczonej dyni i...
Podana z zielonym purée!
Rybę przyprawić solą i pieprzem. Pokroić na kawałki...
Kartofle z wkładką...
Pod beszamelem...