/ Przepisy / Gęsie piersi z kisielem winogronowym

Opis przygotowania

Pierś gęsią natrzeć tymiankiem i majerankiem – z każdej strony. Włożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać winem i kompotem. Przykryć i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Od czasu do czasu mięso odwrócić.

Po tym czasie gęsinę wyjąć z marynaty, osuszyć i przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie umieścić w naczyniu z płynem i pod przykryciem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220-230 st. C. Piec pod przykryciem przez 45 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez ok. 2 godziny.

Podawać z ryżem i kisielem winogronowym.

Na patelnię wlać oliwę. Wrzucić pokrojona w kostkę cebulę. Po chwili dodać posiekany czosnek. Wsypać ryż, wymieszać i podsmażyć. Zalać wywarem jarzynowym. Przyprawić szafranem i ugotować na wolnym ogniu. Dorzucić rodzynki. Wymieszać, przykryć i odstawić.

Winogrona wycisnąć ze skórki. Przełożyć do garnka. Podlać wodą, posłodzić cukrem trzcinowym. Zagotować.

Mąkę ziemniaczaną zalać odrobiną wody. Rozrobić i wlać do owoców. Doprowadzić do wrzenia.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 434
Ewa gotuje - odc. nr 434

Tym razem Ewa pokaże jak przyrządzić znakomity krem z pieczonej dyni i...

 

Podobne przepisy

Pieczona pierś indyka w sosie śliwkowym

Podana z zielonym purée!

Dorsz na sosie malinowym

Rybę przyprawić solą i pieprzem. Pokroić na kawałki...

Wróć do listy przepisów