Z dyni usunąć pestki. Miąższ pokroić i wraz z obranymi i pokrojonymi na mniejsze kawałki warzywami ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Dodać czosnek (w łupinach). Posolić, skropić oliwą i upiec w piekarniku.
Dynię obrać ze skórki i wraz z warzywami przełożyć do garnka (czosnek wycisnąć z łupin). Wlać wodę i wino. Doprawić świeżo startym imbirem. Przykryć i gotować do miękkości.
Zmiksować. Doprawić curry. Zabielić mleczkiem kokosowym. Zakwasić sokiem z limonki. W razie potrzeby doprawić solą do smaku .
Podawać z pesto z natki marchewki i cząstkami limonki lub cytryny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa pokaże jak przyrządzić znakomity krem z pieczonej dyni i...
Dynię pokrój na kilka kawałków. Oczyść z pestek, lecz nie obieraj ze skóry. Przełóż d ...
Włoszczyznę (jak do rosołu) zalać zimną wodą i gotować do miękkości, bacząc, by się n ...
Na wywarze jarzynowym;-)
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę...