
Z dyni usunąć pestki. Miąższ pokroić i wraz z obranymi i pokrojonymi na mniejsze kawałki warzywami ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Dodać czosnek (w łupinach). Posolić, skropić oliwą i upiec w piekarniku.
Dynię obrać ze skórki i wraz z warzywami przełożyć do garnka (czosnek wycisnąć z łupin). Wlać wodę i wino. Doprawić świeżo startym imbirem. Przykryć i gotować do miękkości.
Zmiksować. Doprawić curry. Zabielić mleczkiem kokosowym. Zakwasić sokiem z limonki. W razie potrzeby doprawić solą do smaku .
Podawać z pesto z natki marchewki i cząstkami limonki lub cytryny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa pokaże jak przyrządzić znakomity krem z pieczonej dyni i...
Na wywarze z indyka...
Rosół nieco inaczej, bo na... jagnięcinie!
Oliwki przelać ze słoika na sito, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać ząbek c ...
Na węgierkach!