Mięso odkroić od kości, podzielić na kawałki wielkości kęsa. Doprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach tymiankiem. Przełożyć do pojemnika, zalać sherry, wymieszać, przykryć i odstawić na minimum godzinę (np. do lodówki).
Suszony tymianek zalać wrzątkiem i w tak przygotowanej wodzie namoczyć drewniane patyczki do szaszłyków.
Zamarynowane mięso nabić na patyczki - na przemian z oliwkami. Opiec na grillu lub podsmażyć na patelni na odrobinie oleju (mięso powinno się delikatnie zrumienić).
Gotowe szaszłyki podawać z cząstkami pomarańczy i pieczonymi ziemniakami.
Ziemniaki wyszorować, pokroić na ósemki. Przyprawić grubo mieloną solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Skropić oliwą i upiec w piekarniku - 180 st. C, 20-30 minut.
Z pomarańczy wykroić filety, przełożyć do miseczki. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z octem, sherry i oliwą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa zaprasza Nas na oliwkową ucztę. Przygotuje pyszne przekąski...
Flagowe danie peruwiańskiej kuchni chińskiej zwanej chifa!
Kotlety przykryć folią spożywczą, rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pie ...
Nóżki oprószyć solą. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem...
W jednym garnku...