/ Przepisy / Dorsz pod pesto

Opis przygotowania

Filety pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć do pojemnika, skropić sokiem z cytryny, przykryć i wstawić do lodówki na ok. pół godziny.

Do miksera przełożyć suszone pomidory wraz z oliwą (najsmaczniejsze są te suszone na słońcu). Pomidory z puszki przelać przez sito, odsączyć i wrzucić do miksera. Dodać czosnek, roztarte w dłoniach oregano i świeże listki bazylii (jeśli nie macie świeżej, można użyć suszonej), zmiksować na najwyższych obrotach na gładki sos. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli sos jest lekko kwaśny (a zależy to od pomidorów), można dodać jeszcze trochę cukru, by złamać nieco ten smak.

Na dnie kamionkowego naczynia do zapiekania ułożyć filety rybne. Na każdy kawałek ryby dać łyżeczkę czerwonego sosu (lekko rozsmarować). Podlać białym winem a po wierzchu skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C, na 15-20 minut.

Po upieczeniu na każdy kawałek fileta dać odrobinę śmietany i - dla dekoracji - listek bazylii lub mięty.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 178
Ewa gotuje - odc. nr 178

Po zimowej przerwie Ewa ponownie zaprasza do swoje kuchni! W tym odcinku...

 

Podobne przepisy

Jajka po szkocku

W stylu pieczeni rzymskiej...

Karkówka bez grama soli

Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 s ...

Papryka faszerowana fetą

Dla wegetarian;-)

Leczo z pieczonych warzyw

Z krakowską suchą;-)

Wróć do listy przepisów