Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć w nim gęsie udka. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Na kilka godzin wstawić do lodówki.
Do powideł wlać sok jabłkowy, ocet i sos sojowy. Posłodzić miodem i wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać nóżki. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Piec przez 3 godziny (przez ostatnie 30 minut bez pokrywki).
Podawać z purée ziemniaczano-selerowym oraz surówką z czerwonej kapusty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa lubi sięgać po tradycyjne przepisy kuchni polskiej, więc kolejny odcinek...
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. W zamykanym naczyniu połączyć składniki marynaty ...
W rondelku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, podsmażyć nie rumieniąc. Do ...
W marynacie z musztardy...
Cielęcinę pokroić w kostkę (jak na gulasz). Do plastikowego worka wsypać mąkę, wrzuci ...