/ Przepisy / Boczek w piwie

Opis przygotowania

W boczku zrobić niewielkie otwory i wcisnąć w nie ząbki czosnku. Przełożyć do naczynia do zapiekania, podlać piwem, wrzucić liście laurowe, przykryć i na kuchence dusić do miękkości.

Buraki obrać i ugotować w wodzie z solą i cukrem. Wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło. Wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać tarte buraczki. Wymieszać. Zakwasić sokiem z cytryny. Posolić do smaku. Przyprawić śwoeżo mielonym pieprzem.

Ziemniaki ugotować i odcedzić. Dodać oliwę smakową. Ugnieść.

Boczek przełożyć na deskę. Zabielić i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką. Wymieszać i zagotować. Dodać musztardę, świeżo starty chrzan i miód.

Boczek podawać z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami i sosem w sosjerce.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 355
Ewa gotuje - odc. nr 355

W kolejnym odcinku Ewa odwiedzi gospodarstwo agroturystyczne na obrzeżach...

 

Podobne przepisy

Kasza jaglana z pesto i kurczakiem

Sama kasza może być osobnym daniem;-)

Tataki wołowe

Z polędwicy!

Kołacz zawojski

Słony przysmak spod Babiej Góry...

Maczanka po krakowsku

Mięso natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Wróć do listy przepisów