W boczku zrobić niewielkie otwory i wcisnąć w nie ząbki czosnku. Przełożyć do naczynia do zapiekania, podlać piwem, wrzucić liście laurowe, przykryć i na kuchence dusić do miękkości.
Buraki obrać i ugotować w wodzie z solą i cukrem. Wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło. Wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać tarte buraczki. Wymieszać. Zakwasić sokiem z cytryny. Posolić do smaku. Przyprawić śwoeżo mielonym pieprzem.
Ziemniaki ugotować i odcedzić. Dodać oliwę smakową. Ugnieść.
Boczek przełożyć na deskę. Zabielić i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką. Wymieszać i zagotować. Dodać musztardę, świeżo starty chrzan i miód.
Boczek podawać z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami i sosem w sosjerce.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa odwiedzi gospodarstwo agroturystyczne na obrzeżach...
Sama kasza może być osobnym daniem;-)
Z polędwicy!
Słony przysmak spod Babiej Góry...
Mięso natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę.