/ Przepisy / Quiche lorraine

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło, posolić i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wlać zimną wodę i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i na 30 minut wstawić do lodówki.

Po tym czasie rozwałkować. Przełożyć do formy o średnicy 25 cm (wykleić dno i boki). Nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 15 minut, usunąć papier i piec przez kolejne 15 minut.

Przygotować nadzienie. Do miski wybić jajka. Dodać żółtka. Roztrzepać. Przyprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodać śmietanę.

Boczek pokroić w zapałkę i podsmażyć na suchej patelni. Dodać posiekany czosnek. Przyprawić listkami tymianku.

Na upieczone ciasto nałożyć usmażony boczek. Zalać jajkami (można też dodać trochę startego sera żółtego).

Piec przez 35-40 minut w temp. 180 st. C (z termoobiegiem).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 504
Ewa gotuje - odc. nr 504

Kolejny odcinek w całości wypełnią dania kuchni francuskiej. Do pierwszej...

 

Podobne przepisy

Fricando

Kataloński gulasz z dużymi kawałkami cielęciny...

Antrykot z rusztu

Stek marynowany w chili, czosnku, oliwie i rozmarynie;-)

Gęsie nóżki confit z modrą kapustą

Długo pieczona gęsina...

Falafele

Na kaszy jaglanej!

Wróć do listy przepisów