Z musztardy, cukru, skórki i soku z pomarańczy oraz soli przygotować glazurę (wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać).
Mięso płytko naciąć, robiąc kratkę. W miejsca, gdzie nacięcia się krzyżują, wbić goździki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, pokryć glazurą (trochę zostawić). Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Podczas pieczenia, co 5-10 minut, polewać mięso odłożoną glazurą.
Podawać na ciepło lub na zimno – jako wędlinę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W sobotę wielkanocną Ewa przygotuje gęsty, świąteczny żurek na wędzonce,...
Szynkę pokroić na małe kawałki i wrzucić na patelnię (włoski przysmak można zastąpić ...
Filety podzielić na kawałki mniej więcej wielkości plastra pomidora. Oprószyć solą i ...
Świąteczna wołowina faszerowana spyrką;-)
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą...