Siemię lniane namoczyć w odrobinie wrzątku. Ryż ugotować i przestudzić. Przełożyć do miski. Dodać kalafior starty na dużych oczkach. Przyprawić curry i gałką muszkatołową. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać musztardę, mąkę ziemniaczaną i namoczone siemię. Zetrzeć ser - na tarce jarzynowej. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i dymkę. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.
Zwilżyć dłonie i ulepić placuszki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Wstawić na 35-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (z termoobiegiem).
Podawać z sałatą i sosem jogurtowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po majówce zostało sporo produktów, więc tym razem Ewa Wachowicz pokażę...
Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałk ...
Cukinie umyć. Jedną przekroić wzdłuż na pół, drugą pokroić w plastry przypominające gotowe sushi...
Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.
Polędwiczkę zamarynować w białym winie z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, tymianku, rozmaryny oraz pozostałych przypraw...