Przygotować farsz. Suszone grzyby namoczyć. Kiszoną kapustę odsączyć, posiekać, wrzucić do garnka i podgotować. Dodać namoczone, pokrojone grzyby. Wlać też wodę, w której się moczyły.
Cebulę posiekać i zeszklić na patelni, na łyżce masła. Dodać kapustę z grzybami. Wrzucić pokrojone morele. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości.
Ugotowane w osolonym wrzątku ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wsypać mąkę oraz kartoflankę. Wymieszać. Wybić jajko. Wyrobić rękoma.
Dłonie zwilżyć wodą. Z ciasta oderwać kawałek, utoczy kulę, zrobić placuszek, nałożyć farsz, zlepić i ponownie uformować kulę.
Ugotować w osolonym wrzątku. Zahartować w zimnej wodzie, odcedzić. Podgrzać na roztopionym, lekko zezłoconym maśle.
Podawać z konfiturą z czerwonej cebuli.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa postanowiła zabrać widzów w kulinarną podróż, której kolejne...
Na słodko...
Barowy klasyk - w moim wydaniu zamiast flaków są boczniaki!
Ogórkowa nieco inaczej...
Z krakowską suchą;-)