Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić mięso mielone. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Usmażyć.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dobrze odcisnąć. Wybić jajka. Wsypać mąkę. Posolić. Przyprawić pieprzem i dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło. Nałożyć po łyżce masy ziemniaczanej. Zrobić placuszki. Na placki dać usmażone mięso. Na mięso ponownie masę ziemniaczaną. Usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z kwaśną śmietaną.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Lato nie odpuszcza, więc w kolejnym odcinku „Ewa gotuje” -...
Jarzyny posiekać w „makaronik” (czyli drobne słupki czy też paseczki, zwa ...
Zamrożony bób wsypać do osolonego wrzątku i gotować do miękkości przez 10-15 minut...
Seler zetrzeć na tarce jarzynowej...
Mięso pokroić na plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...