Cukinie umyć i pokroić w cienkie plastry lub posiekać na mandolinie - najlepiej od razu wprost do miski. Posolić i odstawić na godzinę.
Po tym czasie dobrze odcisnąć sok, ale go nie wylewać. Do płynu wsypać mąkę i mąkę kukurydzianą. Wymieszać (powinno powstać gęste ciasto). Dorzucić posiekany koperek. Jeszcze raz wymieszać i przelać na cukinię. Wymieszać.
Parmezan zetrzeć do miseczki. Dosypać bułkę tartą.
Ciasto z cukinią równo rozłożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać parmezanem z bułką tartą. Skropić oliwą.
Upiec na złoty kolor w temp. 190 st. C.
Podawać z rukolą, szynką dojrzewającą i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Skropić oliwą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem kuchnia włoska. Kolejny odcinek zacznie się od straciatelli....
Belgijski przysmak z włoskiego warzywa;-)
Klasyk, ale bez mięsa...
Ogórki dokładnie umyć. Odciąć czubki...
Idealny na chłodne dni;-)