Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Maślany krem z pieczonych ziemniaków

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić na ćwiartki. Główki czosnku przeciąć wzdłuż na pół. Wszystko umieścić na blasze piekarnikowej. Na wierzch nałożyć kawałki masła. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.

Upieczone warzywa przełożyć do garnka (czosnek wycisnąć z łupin). Zalać wywarem jarzynowym. Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować.

Zdjąć z kuchenki. Zmiksować. Dodać zimne masło. Wymieszać.

Podawać z grzanką i kleksem śmietany. Udekorować zestami z cytryny i tymiankiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 519
Ewa gotuje - odc. nr 519

Jesień to doskonała pora roku na potrawy z ziemniaków, więc w kolejnym...

 

Podobne przepisy

Rozgrzewający krem z marchewki

Na suchą patelnię wsypać pestki dyni i uprażyć na złoty kolor (tak samo można uprażyć ...

Zupa koperkowa z brukselką

Kolejna odsłona jarzynowej!

Krem kalafiorowy z mozzarellą

A do tego chipsy z selera!

Wróć do listy przepisów