/ Przepisy / Sernik straciatella

Opis przygotowania

Masło roztopić na patelni. Herbatniki wrzucić do miski. Pokruszyć tłuczkiem. Dodać posiekaną czekoladę. Wlać masło. Wymieszać i przełożyć do okrągłej foremki z odpinanym brzegiem. Dobrze ubić. Wstawić do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (½ szklanki). Odstawić.

Czekoladę pokroić na kawałki. Serki przełożyć do miski. Posłodzić erytrolem. Wsypać czekoladę. Wlać sok z cytryny. Zmiksować.

Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do serka. Zmiksować. Wlać żelatynę. Wymieszać i przełożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać i wstawić do lodówki.

Na schłodzonym serniku rozsypać borówki. Zalać tężejącą galaretką (wcześniej rozpuścić w 350 ml wrzątku i wystudzić). Wstawić do lodówki, by galaretka stężała.

Na paterze udekorować borówkami, truskawkami i miętą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 518
Ewa gotuje - odc. nr 518

Tym razem Ewa gotuje po włosku. Pierwszą potrawą będzie klasyczna zupa...

 

Podobne przepisy

Hiszpan w szkle

Bita śmietana, truskawki i bezy...

Rolada z gruszkami

Ozdobiona czekoladą!

Tort migdałowy

Deser po krakowsku!

Miodownik

Ciasto z miodem i orzechami;-)

Wróć do listy przepisów